måndag 7 september 2009

Tänk på vilodagen!

Igår var det söndag, vilodag, så då blev det ingen blogg, varken för mig att skriva eller för Dig att läsa. På vilodagen skriver man inte - då tänker man ( viktig dag för oss som ofta skriver först och tänker sen...) Det är väl det som menas med budordet - att man ska tänka när det är söndag - även om Luther vinklar till det lite annorlunda i sin katekes.
Budordet i sin helhet lyder: "Tänk på vilodagen så att du helgar den".
Luther kommenterar: "Vi skall frukta och älska Gud, så att vi inte föraktar predikan och Guds ord, utan håller det heligt, gärna lyssnar till det och lär oss det". Klingar gammeldags och klokt, tycker jag som gärna predikar och gärna vill att folk lyssnar.
Men vi lever ju i den fria bibeltolkningens tid, så varför inte framhålla vilodagen som den stora tänkardagen. Det ligger en vila i det också!
Därför - och nu kommer jag till min sedvanliga Katharinatillämpning - så välkomnar vi alla till tre söndagssamtal under hösten, då vi får tänka tillsammans. Datum och ämnen är 4 okt "Karriär eller kallelse?", 18 okt "Vem formar kyrkornas moral?" 8 nov "Tänka fritt är stort, tänka rätt är större". Senare kommer en särskilt söndagssamtal, ett Margit Sahlinsymposium om "Gud, Darwin och teologin" den 22 november.
Tänk på vilodagen så att du helgar den!
Och varför inte helga även andra av veckans dagar genom att tänka då också! Se vårt fantastiska program!

Inga kommentarer: