lördag 5 september 2009

Att fira 60 år!

I eftermiddags var vi på 60-årsmottagning, så trevlig att inga gäster bröt upp förrän efter nära fem timmar, när eftermiddagenssolen sjunkit ner bakom hustaken, när alla auberginerullar, ostsnurror och kycklingspett var uppätna och när luften i trädgården börjat kännas mer kylig än skön. Hur god maten är var , så var ändå den största behållningen att möta gamla och nya vänner. Det känns alltmer viktigt med åren att bevara vänskapsband och att i lugn och ro få sitta ner och "bara vara" utan att snabbt jaga iväg till något nytt.
Därför är det också värdefullt att fira jubiléer av olika slag. De är mötesplatser men också tillfällen att i nuet se tillbaka för att kunna se framåt...
Nästa år är det S:ta Katharinastiftelsens tur att fylla 60 år.
Det ska vi fira!
Hela året 2010 blir ett jubileumsår. På palmsöndagen den 28 mars firar vi att det gått 50 år sedan Svenska kyrkans första prästvigningar av kvinnor, däribland Margit Sahlin. Det blir bl a en högtidlig gudstjänst i S:t Jakobs kyrka.
Och den 21 november samma år firas 60-årsjubiléet av S:ta Katharinastiftelsens grundande.
Den 3 december 1950 flyttade Margit och hennes medarbetare in på slottet Sparreholm, inte långt från Flen i Södermanland. Det blev nästan 10 års verksamhet på den platsen innan katharina - och Margit - flyttade till Österskär och senare in till den nuvarande lokalerna på Sturegatan 54. Mycket har hänt och mycket har utvecklats under åren, men ambitionen är densamma; att fungera som en mötesplats där samtal kan föras och broar kan byggas mellan kyrka/teologi och samhälle/kultur.
Ekonomin har aldrig varit lysande, men Margit hade den överygelsen att så länge Katharina behövdes skulle Gud se till att det hela gick ihop. Just nu finns det inte pengar för framtiden, men vi får se vad som händer...Behövs vi,eller behövs vi inte?
Det är tid kvar innan det är dags att fira 60 år, men Katharina är ivrig och tar gärna emot födelsedagsgåvor redan nu för att kunna hoppas på sin överlevnad.
Om Du tycker att det här blogginlägget börja likna ett kollekttal så är det rätt uppfattat.
Välkommen att sätta in pengar, massor av pengar...på Föreningen S:ta Katharinastiftelsens plusgiro 339 29-1. "Änkans skärv" är också välkommen!
Och alla - oavsett födelsedagspengar - är varmt välkomna att delta i firandet. Förstås!!!
Så går jag och letar rätt på receptet till ostsnurrorna...

Inga kommentarer: