tisdag 6 oktober 2009

Har livet en mening?

De flesta inledarna i samtalen på Katharina brukar börja kreativt med att formulera om själva frågeställningen. Så skedde även igår.

Den ene inledaren, Sven Hagströmer, företagare och finansman, svarade kort och gott "nej" på rubrikens fråga. Däremot menade han att livet på många sätt kan vara meningsfullt. Men att livet i sig skulle bära på en gudagiven mening ansåg han vara en konstruktion.

Den andre inledaren, Mats Svegfors, vd för Sveriges Radio, utgick i sitt tänkande från sin gudstro. Han betonade språkets begränsningar och att trons frågor inte passar in i ett vetenskapligt språkbruk. Han menade att det allmänt intressanta frågan egentligen är:

- Vad gör jag med mitt liv?



På detta följde ett spännande samtal i varm och god ton mellan två öppna och reflekterande personer som uppenbart själva fick ut mycket av att möta varandra.

Även från publiken gjordes intressanta inlägg.

Tre punkter som i samtalet noterades som "märkliga":

- att svenskar, trots sin sekularisering, är så trogna sina traditionella, kristna värderingar. Man "vet" vad som är rätt.

- att det inte är mer accepterat att man får vara osäker i komplicerade frågor

- att man inte talar mer naturligt i sin vardag om sånt som alla funderar på t. ex. just meningsfrågorna. Gör ens kyrkan detta?

Inga kommentarer: