tisdag 20 oktober 2009

Egen moral och andras

Igår följde fortsättning på temat moral, men nu inom ramen för Katharinas "Måndagsklubben" och med nya engagerande talare: Barbro Hedvall, journalist DN, Mats Qviberg, ordf HQ Bank och Carl-Johan Westholm, fil.dr.
Ämnet formulerades när finanskrisen härjade som värst, men tyvärr är ju moralen konstant ifrågasatt eftersom den ena korruptionsskandalen avlöser den andra.
Att sammanfatta samtalet låter sig inte lätt göras, eftersom det var något spretigt. Livaktigt var det i alla fall och inläggen var många också från publiken som denna kväll helt fyllde salen.
Den som ev hade hoppats att få klarhet i vad etik och moral ytterst ska bygga på i ett sekulariserat samhälle fick däremot inget klart svar.
Barbro Hedvall hänvisade till "människovärdet", Mats Qviberg till "den mänskliga naturen" och Carl-Johan Westholm till "metafysiska" faktorer. Längre än så gick det inte att komma i just den frågan.
Men när det gäller moraliska överväganden i praktiken, t. ex om vad som är effektivt bistånd, företagsetik, mediaetik fanns många tänkvärda synpunkter.
Om vi dessutom hade hunnit med moralen i vardagslivet för oss alla, hade vi säkert kunnat fortsätta samtalet i många timmar till.
Ämnet lär återkomma...

1 kommentar:

Anonym sa...

Det brukar vara bra balans i samtalen och de senaste gångerna något givande. Men moral-kvällen tippade över då jag upplever att främst MAts Qviberg inte höll måttet. Självinsikt saknades på ett sätt som gjorde att ha skämtade bort frågor och kom med gamla sanningar om marknadskrafter
Vad hade detta med moralfrågan att göra ? Det innebar att även den övriga inledarna fick en annan fokus och endast Hedvall försökte ge någon form av idé.