onsdag 28 oktober 2009

Gud i radio

Idag sändes ett intressant program om religion i programserien Snittet.

Det handlade om hur ett växande antal kulturpersoner närmar sig ämnet Gud - detta som en motvikt till Humanisternas försök att vinna själar för tanken på att Gud nog inte finns.

Popmusiker, författare och nu senast en känd serietecknare, Robert Crumb, börjar intressera sig för Bibelns texter.

Visserligen lanseras inte budskapen i samma förpackning eller i samma teologiska tankebanor som när jag själv predikar över dagens text i någon kyrka, men dock...Det finns ett frågande och ett trevande som säkert skulle kunna möta kyrkans värld till ömsesidigt utbyte om vi bara från bägge håll klev ur våra givna spår.

Frågan om vilken som är den vinnande sidan - humanisterna eller de "nyreligiösa" är nog mer in tressant för religionssociologerna än för kyrkans teologer. Kyrkan har sitt uppdrag oavsett trenderna i tiden, vilket dock inte är detsamma som att den inte behöver lyssna eller förändras.

Vissa insikter får man genom att lyssna på P1.

Det lustiga är bara att det verkar vara fler och mer insiktsfulla reportage och analyser om tro och andlighet på Sveriges Radios kultur- och samhällsredaktioner än på religionsredaktionen. Personalen kanske skulle byta stolar?

Inga kommentarer: