tisdag 1 juni 2010

”Avgång” – om ideal och politik

Efter att ha skrattat mig igenom vårens teaterbesök blev Stadsteaterns föreställning av Vaclav Havels pjäs ”Avgång” en klar kontrast. Visserligen fanns en hel del komik att åtminstone le åt, men verklighetsbeskrivningen är dyster: Makt korrumperar och verkligheten är långt från idealen. Budskapet är trots allt uppfordrande: Det gäller att låta sanningen och kärleken segra över lögnen! Lite oklart varför, eftersom det inte framgår riktigt tydligt på vad idealen grundas och vilka drivkrafterna är att göra gott. Men det kanske bör tas för givet…
Pjäsen handlar om en inflytelserik kansler som avgår, en man som haft stor makt men som nu inte längre värderas. Dock försöker man köpa hans tjänster genom att locka honom att svika sina ideal, en kamp han utstår med både framgång och misslyckanden.
Jag tycker att pjäsen var absolut sevärd, att den aktualiserar frågor om makt och ideal, frågor som ständigt måste hållas levande. Jag tror samtidigt att den får sitt speciella värde i att det är just Vaclav Havel, som Tjeckoslovakiens ex-president, som skrivit den. Annars hade den förmodligen inte satts upp.

Inga kommentarer: