onsdag 16 juni 2010

Konst med budskap

Just nu pågår på plan 3 i Kulturhuset två rätt små, och mycket olika, utställningar som har det gemensamt att de ifrågasätter modern livsstil.

Fotografen Jens Assurs utställning heter ”Hunger” och handlar inte om svält i första hand utan mer om människans girighet att ständigt vilja konsumera mer. I fotona låter han mig möta så skilda miljöer som Sao Paulo, Tokyo och Bollnäs! Det blir precis så kontrastfyllt som det låter. Bilderna är stora och jag bär dem med mig i minnet tillsammans med eftertankar av bibliskt slag: Vad är det egentligen vi jagar efter? Vad är det som kan mätta en människas hunger efter mening och kärlek?

 

I galleriet mittöver kan man bekanta sig med den italienske formgivaren Ettore Sottsass, främst skisser och föremål från 1950-talet, även om han slog igenom några decennier senare.

Jag tycker att det mest intressanta är den video som rullar där Sottsass själv kommer till tals och delar med sig av sina tankar. Också han säger sig söka mening och samband i tillvaron. Han vill befria människor från blind konsumtion, från nostalgier och givna strukturer och till frihet och kreativitet.

Han jämför bl a livskänslan i att dricka vatten ur ett glas jämfört med ur en pappmugg, och han säger: Vad är det som säger att ett bord måste ha fyra likadana ben? Det är bara industrin som har bestämt, eftersom lika ben är enklare och billigare att tillverka.  

Och jag tänker: Javisst, gärna olika bordsben, bara de i alla fall är lika långa!!!

Det ironiska är, att med tiden kan även en designer som Sottsass själv bli en del av världens nostalgi och konsumtion genom att hans föremål säljs och genom att en utställning som denna kan väcka en nostalgisk längtan till det flydda 50-talet.

 

Se gärna utställningarna! Det kostar inget att gå in och det finns bekväma rulltrappor ända upp.

Inga kommentarer: