söndag 27 juni 2010

Stockholmsvandring 3

Idag genomfördes Stockholmsvandring 3 (Bellmansvandringen inräknad). En storstadspärla för den som hellre möter väluppfostrade pudlar istället för vilda älgar och hellre sitter med en latte och en mazarin på ett civiliserat fik istället för att trycka i sig en svettig hembredd ostmacka tillsammans med några klunkar ljummet vatten i obekväm myrbacke.

Här kommer tipset:

Man tar sig till Nybroplan där man stiger ombord på ”Emelie” som lär avgå varje hel timme. I alla fall gick den idag kl 11. Obs att man betalar ombord endast med kort ( inte SATS-kortet) Denna båt i linjetrafik är dessutom helt okänd, varför jag och mina två medvandrerskor var de enda ombordstigande. Kändes ungefär lika lyxigt som om det hade varit Vasaslupen, och utsikten var ju typ densamma.

Efter en underbart behaglig sjötur går man iland i Hammarby sjöstad, där man kan spatsera runt en stund och förundras över den snabba utbyggnaden, de fräscha fasaderna och de promenadvänliga kajerna. Man kan tyvärr inte slå sig ner på ett matställe redan nu, eftersom man då riskerar att inte komma vidare.

Istället fortsätter man längs kajen fram till Skanstullsbron, den gamla, genuina. På den går man över till Söder och snirklar sig upp österut via idylliska gator och parker, där man kan meditera över hur det känns att bo på t ex Blecktornsstigen med balkong mot den tysta gröna parken eller vid Vita bergen nedanför Sofia skola där små barn plaskar i dammen.

Uppe på Bondegatan passerar man Sofia skola och fortsätter norröver till de gamla kulturhusen på Åsöberget. Därifrån är det nära till det kända utsiktsfiket på Fjällgatan. Vill man inte ha mazarinen rekommenderar jag glassen, framför allt smaken ”kryddig rabarber”.

Eftersom man är rätt trött i fötterna vid det här laget kan man ta buss eller t-bana från Slussen, gå hem och läsa PA Fogelström och glädja sig över att det finns annat i livet än VM i fotboll!

Inga kommentarer: