tisdag 24 november 2009

Må dåligt och ha det bra

Ett mer än fullsatt Katharina fick igår delta i ett intensivt samtal mellan psykiater David Eberhard och journalisten Majiec Zaremba.
Rubriken för kvällen var frågan: "Varför mår vi så dåligt när vi har det så bra?"
De två inledarna var överens om det mesta men delade tankar och erfarenheter utifrån sina olika vardagsvärldar.
Eftersom båda har skrivit om begreppet "kränkning"; MZ i en artikelserie i DN: "Först kränkt vinner" och DE i boken "Ingen tar skit i de lättkränktas land", föll det sig naturligt att en del av samtalet kom att handla om just detta.
Och att många i dagens Sverige upplever sig må dåligt står utom allt tvivel. Konsumtionen av psykofarmaka är stor och många söker hjälp för sina personliga problem. Frågan är: Vilka problem kräver verkligen professionell behandling och vilka kan sägas höra till människans naturliga väg genom livet och hennes vuxenblivande?
MC skisserade i sin inledning läget mot bakgrund av att Sverige är ett sekulärt samhälle, där människor inte kan hantera t ex frågor om skuld, död och ensamhet.
Både han och DE talade om våra högt ställda förväntningar på "lycka" och kraven vi kan känna att förverkliga våra ambitiösa livsprojekt.
Betydelsen av öppna samtal i vardagen om livet och meningen betonades, likaså kyrkans uppgift att svara mot människors behov av vägledning i existentiella frågor.
Även om innehållet var djuplodande var samtalet vardagsnära och roligt, fyllt av konkreta exempel om allt från cykelhjälmar till internationella jämförelser i stil med: "När kenyanen blir morfar kravlar sig svensken upp ur tonårsträsket."

Inga kommentarer: