fredag 13 november 2009

Bokafton med Vibeke Olsson

De som tog sig till S:ta Katharinastiftelsen igår kväll fick uppleva en mycket givande bokafton med Vibeke Olsson, som i samtal med sin förläggare på Bonniers, Eva Bonnier, berättade om sitt författarskap genom åren.
Vibeke var bara 17 år när hon gav ut sin första bok och därefter har det blivit ytterligare 23 stycken. De flesta utspelar sig i Romarriket under de första århundradena. Men Vibeke har också skrivit några samtidsromaner med olika relationsproblematik i fokus.
Hennes senaste bok "Sågverksungen" kom ut nu i år. Den är kanske framför allt lämplig för unga vuxna och handlar om sågverksstrejken vid Norrlandskusten 1879.

Men flera av besökarna igår hade kommit med anledning av "Molnfri bombnatt", en roman som många anser vara Vibekes bästa. Här är miljön andra världskriget och Tyskland.
Men som i alla Vibekes böcker är det människors relationer till varandra som är själva "handlingen". Hennes syfte är att lyfta fram de utsattas situation och visa hur människor, oftast med den kristna tron som drivkraft, försökt brygga över klasskillnaderna och skapa en ny och mer jämlik gemenskap.
Vibeke själv sammanfattade detta budskap med att citera högtalarrösten i tunnelbanan: "Mind the gap!"

Det som kanske imponerar mest av allt är den grundliga research som Vibeke Olsson ägnar sig åt inför alla de tidsepoker som hon skildrar. Hon skriver som om hon själv varit med om alltsammans, och flera av publikfrågorna handlade om hur detta varit möjligt. Ett och ett halvt år tog arbetet med "Molnfri bombnatt" och lika lång tid behövdes för "Sågverksungen". Om förhållandena i Romarriket verkar hon veta det mesta.

Det förefaller mig som om Vibeke Olsson konsekvent fullföljer sin ambition/kallelse att visa på nödvändigheten av att kombinera personlig kristen tro med praktiskt socialt engagemang. Hon har gjort detta under 30 år hittills oavsett aktuella politiska och kyrkliga trender.

Det är numera bara några av hennes senaste böcker som går att få tag på i bokhandeln. Men ett besök på biblioteket rekommenderas varmt!

Inga kommentarer: