onsdag 18 november 2009

Gud förklarad?

Med jämna mellanrum dyker de upp - de s k reduktionisterna som vill förklara människans gudstro enbart utifrån t ex en psykologisk, sociologisk eller biologisk teori.
De kan låta ungefär så här:
- Att du tror på Gud beror (bara) på att du växt upp i en kristen kultur.
- Att du tror på Gud beror (bara) på att du känner behov av någon att tro på
- Att du tror på Gud beror (bara) på din hjärnas konstruktion
osv.
Min gudstro kan vila på många förutsättningar, men om man lägger till (bara) och därav drar slutsatsen: "Alltså finns inte Gud", då har man ju valt att begränsa sin syn på vad som kan vara sant i fråga om Guds existens.

Om detta handlar dagens understreckare i SvD av Lotta Knutsson Bråkenhielm, doktorand i religionsfilosofi. Anledningen är några nya forskningsrapporter som diskuterar uppkomsten av religiös tro.
Ambitionen att förklara tron utifrån ett begränsat inomvärdsligt perspektiv är långt ifrån ny. Skribentens slutsats är heller inte ny men måste upprepas gång på gång allteftersom nya generationer av reduktionister intar scenen: "Att redan på förhand utesluta att de bakomliggande, yttersta orsakerna skulle kunna härröra från en gudomlig verklighet, är inte det att förutsätta vad som skulle bevisas, nämligen att en sådan verklighet inte finns?"
Gud finns nog!

Inga kommentarer: