måndag 9 november 2009

Tänka fritt och tänka rätt

”Tänka fritt är stort, tänka rätt är större” - detta citat var ämnet för söndagssamtalet igår på Katharina.
Det var Margit Sahlins farfar, Carl Yngve Sahlin, som i sin egenskap av rektor för Uppsala universitet, lät sätta upp detta citat från 1700-talet över ingången till universitetsaulan.
Inledare till samtalet på Katharina var Ritva Jacobsson, professor em i latin, Arne Ruth, tidigare chefredaktör på DN, Gudrun Schyman, som numera titulerar sig ”frilansfeminist” och Siewert Öholm, journalist.

Jag vill påstå att det tänktes mycket fritt under eftermiddagen. I vad mån det också tänktes rätt vågar jag inte uttala mig om.
Och det kanske är som sig bör – i alla fall om Gudrun Schyman tänker rätt när hon menar att man borde vända påståendena till : ”Tänka rätt är stort, tänka fritt är större”.
Jag tror i alla fall att det rätta tänkandet trots allt är större än det fria, men att det rätta måste innebära det fria. Det fria däremot är inte alltid det rätta.

Frågan är om man som människa kan göra anspråk på det absolut rätta tänkandet…
Gud kan göra det, men kan jag? Ändå finns det gott om sådana anspråk i tiden!
Det blir inte mycket dialog av det!

Samtalet kom mest att handla om begränsningarna i det fria tänkandet.
Siewert Öholm hävdade att det finns en liten kultur- och mediaelit som slår fast de rätta åsikterna och därmed begränsar det fria meningsutbytet.
Gudrun Schyman tyckte sig inte se någon sådan elit och en animerad diskussion utbröt, framför allt mellan henne och Siewert Öholm, mest om genderfrågor och religionens inflytande i samhället.
Både Gudrun Schyman och Arne Ruth gav bilden av kyrkan som en patriarkalisk och exkluderande institution, medan Siewert Öholm menade att det fattades bilder i media av modern kristen tro.
Även Ritva Jacobsson, aktiv katolik, tog fram exempel på hur kyrkan i världen bidrar till fattiga människors befrielse, inte minst kvinnors.
Så bilden av kyrkan i samhället kan inte målas i svart-vitt.

Det var ju synd att inte också filosofen Habermas och påven Benedictus kom till vårt söndagssamtal.
Enligt den nyutkomna boken av Ulf Jonsson ”Habermas, påven och tron” har de haft en intressant dialog om religionens roll i samhället. Jag kommer igen när jag läst ut boken. Pendeltågsresan till Rotebro räckte bara till de första kapitlen.

Inga kommentarer: