tisdag 3 augusti 2010

I Roslagens famn

Lilla damklubben ersatte igår sommarvandringarna med en regnig biltur i Roslagens famn.

Rutt: Täby-Norrtälje-Öregrund-Österbybruk-Vendel-Sigtuna-Väsby/Täby

Här kommer utvärdering och tips.

Tips 1: Välj inte en regndag!

Tips 2: Besök gärna toppstugan vid södra infarten till Norrtälje. Välj, om möjligt, mat istället för fika. Ny regim har tyvärr ersatt de gamla veckotidningarna från 50-talet och det gedigna kaffebrödet med det ack så vanliga uppsnoffsade utbudet av elegantare restaurangmat. Vi fick kaffe med torr kanelbulle. En extra stjärna för den extremt trevliga personalen. Två stjärnor för den vidunderliga utsikten minus en stjärna för den fula silon mitt i stan som man inte kommit sig för med att riva.

Tips 3: Åk båt till Öregrund, inte som vi, bil genom det enformiga landskapet av tallskog som

inte påminner det minsta om Taubes blommande övärld. När man äntligen når Öregrund visar det sig dock vara en charmig idyll. Vi shoppade loss i en affär med konsthantverk, där dagens namnsdagsbarn Karin köpte sig en fin cardigan i lin.

Tips 4: Österbybruk en pärla! Se till att komma tidigare på dan så att det finns tid att bese brukssamhället. Men på värdshuset åt vi en delikat pocherad lax och som dessert glass med varm hjortronsylt. Sober miljö och vänligt bemötande!

Tips 5: Missa inte Vendel, en historisk doldis mitt i ingenting. Men i tidig järnålder Sveriges vagga. Katedralisk kyrka med tjusig predikstol. Fint, pedagogiskt besöskscentrum dvs litet museum. Båtgravar. Kulturellt!!!

Tips 6: Låter konstigt, men avsluta gärna som vi med en avstickare till Sigtuna (om ni lyckas krångla er förbi Uppsala). Där kan man sent om aftonen njuta av kaffe med frasig våffla på lilla hamncaféet. Varma filtar. Lagom kvällsliv Ingen skymmande silo!

Tips 7: Gör som vi! Välj ditt ressällskap med omsorg! Då står man till och med ut med hällregn.

 

Inga kommentarer: