söndag 14 februari 2010

Syster och bror

Torsdagens bokafton på S:ta Katharinastiftelsen ägnades åt Agneta Pleijels senaste bok ”Syster och bror”. Det är den sista delen i en trilogi som tar sin utgångspunkt i författarens egen släkthistoria. En slags dokumentärroman med många trådar att spinna vidare på. Huvudpersonen Albert föds döv och hamnar på Manillaskolan där han får chansen att utveckla ett språk. Teckenspråket, musikspråket och det religiösa språket – är teman som genomsyrar boken i stort. Men det är personerna och relationerna mellan dem som ger alla dessa språk konkretion och laddning.
Samtalet fördes mellan författaren själv och en annan författare: Madeleine Gustafsson som ställde frågor och kommenterade. Det blev ett personligt och engagerande samtal, där också publiken, ett 30-tal personer, som vanligt fick tillfälle att komma med frågor och kommentarer.
Det går utmärkt att läsa den här boken utan att först läsa de två tidigare i serien. Man kan göra som jag: börja med den sista och vandra bakåt i tiden till de två första som redan hunnit komma i pocket. Böcker väl värda ett antal sköna lästimmar, medan snödrivorna fortsätter att hopa sig utanför husen.
Bokens huvudpersoner kan man i sitt inre ta med sig ut på sina Djurgårdspromenader, bl a förbi Manillaskolan. Vill man följa Albert längre ut i Europa hamnar man i Dusseldorf, i Paris och på Sicilien. Det blir väl bra till våren?

Inga kommentarer: