söndag 21 februari 2010

Kierkegaard – evigt aktuell

Vad är det som gör att ett samtal om Sören Kierkegaard samlar över 60 deltagare på S:ta Katharinastiftelsen , trots att det är en av vinterns kallaste dagar när snökaoset gör det nästan omöjligt att ta sig fram i trafiken?
Ja, varför är Kierkegaard så intressant idag?

Jag tror att prästen Ted Harris, den ena av inledarna, har rätt i att den danske 1800-talsfilosofen har ett ärende till dagens sekulariserade människa som låter sig upptas av sin materialistiska strävan utan att ge plats för sin inre längtan efter mening i tillvaron.
Och den som upplever tomheten, vad ska den människan göra?
Kierkegaards väg består av etapper mot andlighet, där det första steget är att skala av allt som hindrar oss från att engagera oss i ett helhjärtat sökande.
Det handlar om ”Konsten att leva innerligt” vilket också är titeln på Ted Harris och Ann Lagerströms gemensamma bok om Kierkegaards filosofi.

Den andre inledaren, författaren Lars Bergquist, delade inte Ted Harris tolkning av Kierkegaard, vilket gjorde att diskussionen blev engagerad.
Som ofta i den här typen av samtal känner jag att det tar så mycket tid att hitta ett gemensamt ”språk” i samtalet att tiden tar slut innan man riktigt hunnit börja. Själv lärde jag mig mycket, och intresset för Kierkegaard, som säkert redan var stort hos oss som deltog i samtalet, blev ännu större efter den här eftermiddagen.
Viktigare än den teoretiska kunskapen är nog utmaningen att inte leva sitt på ytan utan att ”skala av” det onödiga för att kunna lyssna inåt.

Inga kommentarer: