onsdag 29 september 2010

Att fira bokmässa

 

Ja, bokmässan är ett event och en celebration!

Varför ska den firas?

”Till bokens ( och bibliotekens) ära” kan vara ett svar.

Det där med bibliotek är inte precis så synligt i mässhallarna, vilket är lite synd, för någonting finns det väl att exponera även för den stora församlingen? Och något måste väl finnas att diskutera om biblioteken som rör oss alla?

Men det kanske fanns, fast jag inte såg det. På en mässa som denna missar man en massa, för att anspela på ett känt uttryck.. Det är ju så m y c k e t av a l l t!

 Och hur ska denna mässa firas?

När man går in till en mässa i kyrkan får man en psalmbok i handen och en agenda så att man kan ta sig fram. Vid ingången till bokmässan får man en katalog och en karta. Men till skillnad från i kyrkan är det helt fritt att avgöra själv när det är lämpligt att stå, gå och sitta. I praktiken går och står man mer än man har tänkt sig. Man köper mer än man planerat och man blir tröttare och samtidigt mer inspirerad än man vågat drömma om.

I varje vrå sitter eller står en inspirerad kändis på en barstol med en mick i handen. Ljudvågorna rullar in i varandra och publikens sorl lägger sig som skum på ytan. Det gäller att hitta balansen mellan att vara förståndigt selektiv och att låta sig ledas av stundens impulser.

 På söndagen var det så dags för mig själv att beträda ”Se människan”- scenen och försöka placera mig på barstolen utan att välta. Uppgiften var att tillsammans med Ami Lönnroth föra ett samtal om Margit Sahlinbiografin. Det har vi gjort förut på S:ta Katharinastiftelsen, men nu skulle det göras på 20 minuter. Det kändes som att delta i ”På minuten” där det gäller att få mesta och bästa sagt på kortast möjliga tid utan upprepningar, tveksamheter och ovidkommande utvikningar. Jag tror vi lyckades ganska väl, och det är både lätt och roligt att samtala med en person som Ami. 

Och visst är det en lycka att någon gång i sitt liv få stå och signera böcker på bokmässan!

Det var också en lycka att få åka hem med nya böcker i bagaget och intryck från många spännande möten.  

Inga kommentarer: